UE a pus gand rau covrigilor cu sare!

Pentru sanatatea dumneavoastra, evitati excesul de sare, zahar si grasimi„. Placa asta se difuzeaza zilnic, la toate posturile de radio si de tv din Romania. Practic, nu exista pauza publicitara care sa nu se incheie cu acest „avertisment”. Nu vreau sa comentez, dar, sincer, pe mine ma scoate din sarite! Insa, mult mai grav e faptul ca, la nivelul UE, se propaga un adevarat „fascism alimentar”. Sub pretextul „protectie consumatorilor„, fireste, impotriva vointei lor, se dau mii si mii de directive care ne spus, in cele mai mici amanunte, ceea ce avem voie sau nu sa mancam.

Uniunea Europeana, in netarmurita ei dragoste pentru oameni, nu se multumeste doar sa ne toace nervii cu mesaje moralizatoare, dar produce directive care sa interzica „excesul” de sare, zahar si grasimi din alimente! Acum, sa nu fim rai. Nu doar UE face asta. Chiar Parlamentul Romaniei a votat o lege a „alimentatiei sanatoase in scoli„, lege care, noua, celor trecuti de o anumita varsta, ne aminteste de „alimentatia rationala” din „epoca de aur„!

Un exemplu concret: conform unei noi norme a UE, este permisa o cantitate maximă de un gram de sare per kilogram de produs de panificatie! Insa potrivit acestei norme, covrigii presarati cu sare vor trebui sa dispara de pe piata! In Germania, de exemplu, exista un covrig traditional, numit „bretzel”, care conţine cam 15 grame de sare per kilogram. De 15 ori limita admisa de catre UE! Desigur, nici covrigii de Brasov (cei cu sare) nu respecta normele ieuropene! In curand, o sa ne luam ramas bun de la covrigii cu sare! Fiindca Uniunea iEuropeana, ca o mama iubitoare ce e, are grija de „sanatatea noastra”.

Au aparut si reactii la aceasta directiva UE. Confederaţia germană a maeştrilor brutari se plânge că modificarea cantităţii de sare din covrig ar afecta dramatic imaginea produsului. Nici gustul nu va mai fi la fel, în condiţiile în care bretzelul se fabrică după o reţetă extrem de veche, cu anumite ingrediente. „Doar apelând la aditivi alimentari am putea compensa modificarea gustului. Nu credem că asta ar fi în interesul consumatorilor„, a explicat Matthias Wiemers, reprezentantul brutarilor.

Din punctul lor de vedere, proiectul european este un „non-sens”, pentru că o cocă mai puţin sărată ar deveni fadă şi greţoasă. „Pâinea germană, categorie din care face parte şi bretzelul, are o lungă tradiţie şi merită să o apărăm„, spun ei. „Lăsaţi bretzelul bavarezilor în pace!” s-a inflamat şi un parlamentar liberal, venit în sprijinul brutarilor. Din punctul său de vedere, reglementările europene ar însemna „moartea bretzelului tradiţional”.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: