Hibridizarea limbii romane.

Un cititor, caruia tin sa-i multumesc, ne-a atras atentia asupra unui fenomen, desigur evident, dar cat se poate de semnificativ in legatura cu „integrarea Romaniei in UE”: hibridizarea limbii romane prin importuri masive de englezisme.

De aproape 20 de ani, limba romana a fost invadata progresiv de tot mai multe cuvinte englezesti. Sigur, acest fenomen nu e specific doar limbii romane, ci si altor limbi straine, si tine de globalizare. Cuvintele traditionale si pur romanesti sunt inlocuite „modern” cu altele din engleza. Uneori, cuvinte mai vechi isi schimba sensul, fiind „suprascrise” cu un termen englez (de exemplu, „locatie” insemna chirie si acum inseamna loc).

Nu se mai spune doica, bona, dadaca, ci „babysitter”; a tinti, a avea ca tel = a „targhetui”; a descarca = a „downloada”; porecla, zicala = „nickname”; conducator, sef, capetenie = „leader”; pravalie, magazin, bacanie = „supermarket”; crasma, carciuma, bar = „pub”; portar(la fotbal) = „goalkeeper”; sfarsit de saptamana = „weekend”; biciclist = „biker”; handicapat = persoana cu „dizabilitati”, a se concentra = a se „focusa”, a adopa o marca sau un simbol = a se „brandui”(uneori se zice chiar a se „rebrandui”!). In acest ritm, in 30 de ani, limba romana va disparea cu totul. Oare nu este si aceast un subiect de discutie legat de noua Europa?

Fara indoiala ca da. Limba nationala este definitorie pentru spiritul si cultura unui popor. Distrugand limba unui popor, distrugi in mare parte si poporul respectiv. Sigur, nu spun ca acest proces de poluare lingvistica a fost declansat de UE. In cea mai mare parte e vorba de tendinta oamenilor de a imita si de veneratia oarba pe care o au multi, din pacate, fata de tot ceea ce vine din Occident. Totusi, cand un om ca George Pruteanu a vrut sa propuna o lege de protejare a limbii romane, imediat a fost taxat drept „nationalist”, „xenofob” etc. iar o astfel de lege nu a fost votata.

Anunțuri

2 Responses to Hibridizarea limbii romane.

  1. Nicolae Dica spune:

    va multumesc mult pt ca ati raspuns atat de repede indemnului meu pe aceasta tema.nu ca ar influenta cu ceva aceasta alarma dar e de observat ca un alt element important in viitoarea ordine mondiala alaturi de tendinta „ecumenica” spre o religie mondiala,zorirea catre moneda unica,dispozitive de urmarire a populatiei,fuziunile din lumea afacerilor etc.De remarcat ca aceasta expresie de”noua ordine lumeasca”apare la multe personaje politice din ultimii 20 ani precum Bush sr,Sarkozy,Obama,gorbaciov si premierul australiei.Vai cat de frumos rosteste domnul sarkosy cuvintele:le nouveau ordre mondial”

  2. Zob Gheorghe spune:

    Explicaţia este superficială. Cultura nu este o valoare în sine. Cultura este o sculă. De exemplu limba este abandonată dacă nu serveşte trupul. Vreau să spun că suboamenii nu sunt ghidaţi de spirit. Suboamenii utilizează valorile spirituale pentru a-şi satisface nevoile organice. Nedepăşirea nivelului animalic de existenţă implică abandonarea limbii materne. Dacă nu sunteţi convinşi căutaţii pe românii realizaţi în ţări străine.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: