UE arunca banii aiurea.

Ce este Uniunea Europeana? Pentru cetateanul roman de rand, Uniunea Europeana este un fel de Mecena care da bani pentru diverse proiecte de dezvoltare locala, regionala etc. Fireste, aceasta este o simpla iluzie – sustinuta insa de o propaganda agresiva: sa ne gandim numai la toate panourile alea stradale pe care sta scris: „proiect sustinut de Uniunea Europeana”.

Dincolo de aceste iluzii, sta o realitate neconvenabila, ca sa parafrazez un film la moda: Uniunea Europeana este o structura birocratica imensa (si in crestere), care ia sume exorbitante de bani din buzunarele cetatenilor tarilor europene, bani pe care apoi ii redistribuie dupa diverse criterii mai mult sau mai putin oculte, dar, neaparat in urma unor formalitati monstruoase. Bineinteles, o mare parte din acesti bani din bugetul UE ajung de fapt sa sustina financiar imensa armata de soldati birocrati ai UE – si ma refer nu doar la slujbasii UE de la Bruxelles, care reprezinta doar o mica parte dintr-o caracatita care a cuprins intreaga Europa.

Luni, Curtea Europeană de Conturi a dat verdictul asupra balanţei de plăţi a Comisiei Europene pe anul 2007: peste şase miliarde de euro au fost alocaţi în mod necorespunzător, stabilind un record pentru scriptele comunitare, ne informeaza ziarul Gandul. Plăţile au fost făcute în mod eronat de autorităţile naţionale din mai multe state membre, prin intermediul fondurilor structurale şi de dezvoltare regională. În cazul fondurilor structurale s-au înregistrat peste 11% din nereguli în 2007.

O mare parte din sumele care nu ies acum la socoteala Curţii Conturi s-au dus pe o serie de „proiecte regionale” pentru „creşterea standardului de viaţă în zonele sărace”. Cel puţin 11 procente din cele 42 de miliarde de euro, care reprezintă bugetul pentru fondurile sociale şi regionale, nu ar fi trebuit plătite. Alte nereguli, cuprinse între 2-5%, au fost găsite şi în plăţile făcute din bugetul pentru agricultură (51 miliarde de euro). „Curtea a constatat că plăţile făcute către beneficiari cum ar fi fermierii sau proiectele finanţate cu fonduri europene au, în continuare, un nivel ridicat de erori”. Spre exemplu, cei din Italia care cultivă măslini se numără iar printre „campionii” care au luat fonduri, furnizând autorităţilor date „umflate” pentru ca factura să fie mai mare.

Sa fie insa vorba doar de „erori”? Ma indoiesc! Sistemul de subventii al Uniunii Europene este de asemenea natura conceput, incat sa incurajeze coruptia functionarilor care distribuie acesti bani.

Anunțuri

2 Responses to UE arunca banii aiurea.

  1. Vlad spune:

    I n ignoranta mea inca n-am priceput de ce se dau banii astia nerambursabili?Nu se fac cadouri pe lumea asta.Care-i chestia oculta?O VIITOARE ACAPARARE,CUMVA?Mersi

  2. epimeteu spune:

    Dupa parerea mea, este o forma de mituire a politicienilor din statele membre UE, pentru a-i determina sa faca politici antinationale si pro-UE. Nu vreau sa fiu rau, poate unii bani ajung si la cine ar avea nevoie de ei, dar foarte multi bani de la UE se dau pe tot felul de „proiecte” fanteziste si/sau dubioase. Intr-adevar, nimic nu e gratis pe lumea asta.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: