Poruncă “ecologistă” a Uniunii Europene: Români, produceţi cât mai multe gunoaie!

IN ACEST site am mai abordat problema cotelor de gunoaie impuse Romaniei de catre UE. Am gasit un articol interesant pe aceasta tema, care sintetizeaza foarte bine problematica. Din acest motiv, il vom reda in cele ce urmeaza:

Sursa: http://mariusmioc.wordpress.com

După intrarea României în Uniunea Europeană autorităţile noastre au primit poruncă de la Bruxeles să se preocupe de reciclarea “ecologică” a deşeurilor. Pentru a acoperi costurile acestei reciclări s-a introdus “taxa verde”: o sumă care acoperă costul colectării, tratării, reciclării sau transmiterii spre reutilizare a echipamentelor electrice şi electronice, după cum explica Elena Dumitru, specialist din Ministerul Mediului. Ne cam ustură la buzunar această taxă dar, fiind vorba de un scop nobil – ocrotirea mediului înconjurător -, nu ne plîngem.

Ministrul finanţelor, Varujan Vosganian, are însă o iniţiativă: Să se dea din bugetul statului cîte 50 de euro tuturor celor care vor cumpăra frigidere, aparate de aer condiţionat sau maşini de spălat noi, renunţînd în acelaşi timp la cele vechi. Există programul “rabla” pentru autoturisme, hai să existe unul asemănător pentru frigidere, maşini de spălat sau aparate de aer condiţionat!

Adică: cu o mînă Statul încasează “taxa verde” ca să penalizeze poluatorii ăştia care cumpără produse electronice şi electrocasnice, iar cu altă mînă oferă subvenţii pentru aceleaşi produse. Se încurajează astfel înlocuirea cît mai deasă a acestor aparate cu altele noi, spre beneficiul producătorilor de profil, a căror lobby a fost eficient!

Chestia n-are nimic de-a face cu ocrotirea mediului înconjurător. Cel mai ecologic e să produci cît mai puţine deşeuri, să foloseşti acelaşi frigider/televizor cît mai mult, dacă se strică o piesă să înlocuieşti doar piesa aia, nu să arunci tot aparatul.

Măsura propusă de Vosganian are totuşi o logică: Ministerul Mediului şi-a luat angajament la Bruxeles cu privire la cîte tone de deşeuri va fi capabil să recicleze “ecologic”. Ca să-şi îndeplinească planul, românii trebuie stimulaţi să producă cît mai multe deşeuri. Cu cît mai multe deşeuri se produc, cu atît mai multe se pot recicla ecologic. Mediul înconjurător are de suferit, se cheltuie şi bani aiurea dar nu contează – trebuie raportată la Bruxeles îndeplinirea planului la reciclări ecologice. E vorba aici de angajamente internaţionale asumate de Statul Român.

Cum s-a arătat într-un articol din “România Liberă”, ţara noastră are o “ţintă de colectare” de 4 kg de deşeuri electronice de persoană. Conform angajamentelor asumate de România cu reprezentanţii UE, vor trebui colectate de la populaţie circa 88.000 tone de deşeuri de echipamente electrice şi electronice (calculatoare, monitoare, televizoare, frigidere, maşini de spălat etc.). “Aceste ţinte nu sînt facultative, sînt obligatorii, iar nerespectarea lor poate avea drept consecinţă penalităţi plătite de statul român”.

Statul tradiţional dă ajutoare celor săraci. Statul modern ia impozite de la cetăţeni ca să aibă de unde da ajutoare şi bogaţilor, care-şi cumpără aparate de aer condiţionat. Nu e vorba aici de protecţie socială sau de mediul înconjurător. În Uniunea Europeană statul este un scop în sine, pentru birocraţi faptul în sine de a rula nişte bani şi a hotărî cum să se cheltuie aceştia e mai important decît problemele concrete care se doresc rezolvate cu acei bani.

Planul de colectare convenit cu UE e la kilogram, n-au importanţă caracteristicile tehnice ale aparatelor. Apelez la cititorii cu conştiinţă civică să-şi cumpere aparate cu cît mai multe kilograme, astfel încît, atunci cînd le vor arunca, Statul să fie ajutat să-şi respecte angajamentele internaţionale asumate. E vorba de felul cum naţia noastră va fi văzută în Europa, să fim patrioţi!

Anunțuri

3 Responses to Poruncă “ecologistă” a Uniunii Europene: Români, produceţi cât mai multe gunoaie!

 1. Lia spune:

  Sincer, nu stiu cine scoate „directivele” astea si de ce nu se repecta diversitatea statelor membre de a-si alege propriile politici. In spatele fiecarei decizii se ascunde o persoana, dar cand vine vorba de deciziile UE nu apare nimeni la rampa, si acel nimeni nici nu isi justifica deciziile in vreun fel, asa cum apar ele.
  Si de ce nu exista negocieri?
  Personal prefer a nu lasa deciziile pe mana „expertilor” care sa le implementeze in politici. Prefer ca ele sa fie luate si discutate la un nivel apropiat de oameni.

  Ce scrii tu aici are un sambure de adevar. Personal imi place UE, dar consider ca merita critici, pentru binele sau. Altfel va fi un fel de URSS.

 2. epimeteu spune:

  Deciziile in UE sunt luate intr-un mod extrem de netransparent. Exista sute, poate mii de comitete finantate de UE care propun tot felul de reglementari. Pe urma, aceste reglementari ajung la Comisia Europeana care este singura institutie din UE cu atributii legislative – desi e un organism neales.

 3. vergeanu.spinu spune:

  Articolul este la obiect.Nu e nevoie de nici un comentariu.Din ce in ce se vede mai mult ca am scapat de dracu s-ma dat de tat’so.Ce sa-i faci.Schimbarea domnilor,bu-
  curia nebunilor.Singuri ne-am bagat veriga in nas si ne-am legat de iesle.Vom supor-
  ta consecintele ptr. ca neavand clasa politica pateiotia, ci niste slugoi la straini, nu
  ne apara nimeni.Ei sunt niste executanti iar noi niste executati.La un moment dat se
  vor invrajbi varfurile UE pe cascaval, si de aici li se va trage sfarsitul. Noi, pana atunci
  sa „stim sa asteptam in folosul nostru”.Nu vad alta iesire fiindca letargia in care ne aflam, si „privitul la poarta noua” ce e in prim plan, ne distruge gandirea ptr. o actiune
  pozitiva in folosul nostru, adica al natiunii si al tarii.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: