Solicitarile de referendum, inabusite in sedintele Parlamentului European

Pe 12.12.2007, un grup de cca. 80 de europarlamentari au protestat in sala de sedinte, solicitand un referendum la nivelul intregii Uniuni asupra Tratatului de la Lisabona. Ei si-au motivat cererea prin aceea ca cetatenii trebuie sa-si decida viitorul, si nu sa fie obligati sa ii lase pe alesi sa o faca in locul lor. Totodata, protestatarii i-au acuzat pe oponentii ideii ca, prin promovarea Tratatului in sine, dar mai ales prin modul in care inteleg sa o faca, dispretuiesc populatia care a respins in 2005 Constitutia Europeana.

Mai tarziu, reprezentanti ai „majoritatii” au cerut ca presedintele Parlamentului European sa faca uz de prerogativele sale si sa ii evacueze din sala pe cei care „aduc ce e mai rau de pe stadioanele de fotbal in cea mai inalta institutie a Uniunii Europene”.

Reamintim ca in iunie 2008, singura natiune care a fost chemata la urne, cea irlandeza, a spus clar si raspicat NU proiectului de Tratat al Uniunii Europene.

Cateva fragmente din discursul europarlamentarului britanic Nigel Farage (co-presedinte al Grupului „Independenta si Democratie”):

„[…] Nu doriti sa implicati cetatenii Uniunii Europene. Va temeti ca, cu cat vor afla mai multe despre planurile voastre grandioase, cu atat e mai probabil ca ei sa voteze NU. […]”

Este incercarea voastra intentionata de a opri referendumurile libere si oneste in Europa. E planul vostru, sa actionati ca un buldozer, sa aruncati rezultatul referendumului francez si al celui olandez, sa va urmariti planurile voastre politice fara ca popoarele sa va fie alaturi.”

„[…] Daca sunteti intr-adevar mandri de proiectul vostru european, daca sunteti cu adevarat democrati, atunci alaturati-va mie in apelul de a lasa oamenii sa-si decida singuri viitorul.”

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: