Propaganda UE la Bac!

Am discutat mai pe larg, intr-un articol anterior, despre distrugerea la comanda a invatamantului romanesc. Subiectul il consider important, motiv pentru care voi reveni cu alte aspecte. Ziarul Ziua ne dezvaluie faptul ca Ministerul Educatiei a scos aproape toti marii scriitori, poeti si critici literari din programa pentru examenul de bacalaureat la proba orala de limba si literatura romana: George Calinescu, Ion Creanga, I.L. Caragiale, Marin Preda, George Bacovia sau Nichita Stanescu. Foarte interesant e ce s-a pus in loc, si anume: texte ale lui Jonathan Scheele, fragmente din Raportul Tismaneanu, Pactul National pentru Educatie, Ghidul cetateanului roman in UE, Raportul Centrului de Sociologie Urbana si Regionala , texte de Mircea Cartarescu, Andrei Plesu, un articol din ziarul Gandul, texte din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, Ghidul Consiliului European etc.
Ultimele 10 subiecte din cele 100 propuse reprezinta o propaganda desantata a UE. Nici pe vremea regimului comunist, nu exista ceva similar! Chiar daca se studiau atunci opere de „realism socialist”, totusi, era vorba de niste opere literare; iar grosul, oricum, il reprezentau scriitorii clasici de valoare!

Ieri, 40 de profesori de limba si literatura romana, printre care sefi de catedra si metodisti, au dezbatut, la Scoala Centrala din Bucuresti, marile nereguli legate de organizarea probei orale pentru limba si literatura romana la Bacalaureatul din acest an. Au fost invitati si reprezentanti ai ministerului, dar acestia au refuzat sa participe. Dezbaterea a fost organizata de profesoara Florina Rogalski de la Scoala Centrala, care, in prealabil, fusese chemata la raport de catre ministrul Cristian Adomnitei pentru a renunta la intalnirea cu profesorii de limba romana. Din fericire, doamna Florina Rogalski nu a urmat „indicatia” ministrului Adomnitei.

Profesoara Florina Rogalski a aratat ca „a fost deturnat continutul examenului de limba romana. In loc de limba si literatura romana se va da un examen de comunicare si de legislatie europeana„. La randul ei, profesoara de limba romana si autoare de manual, Cecilia Stoleru, a marturisit ca in cei 46 de ani la catedra nu a cunoscut un moment atat de nefast precum cel al subiectelor la proba orala din acest an.

In timp ce marii clasici au disparut aproape complet, 48 dintre cele 100 de subiecte, deci aproape 50%, propun elevilor relatia intre Orient si Occident reflectata in mentalitatile, istoria si in cultura romaneasca. Pe langa cele 48, mai sunt alte 10 subiecte despre legislatia europeana. 58 de texte ii indeamna pe elevii romani spre integrarea europeana. „Vad o intentie politizanta si o abatere de la scopurile intelectual-educative ale examenului de limba romana. Doamna Svetlana Preoteasa (secretarul de stat la Ministerul Educatiei – n.r.) confunda intentionat subiectele scrise cu acele orale, ignorand voit eliminarea literaturii propriu-zise de la examenul oral de limba romana, fara nici o ratiune pedagogica„, a declarat Florina Rogalski.

Comentariile sunt de prisos!

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: