Biocombustibili, peak oil si foametea mondiala!

In timp ce mai marii lumii bat apa in piua pe „incalzirea globala”, fenomen cel putin discutabil (multi il considere o farsa!), exista probleme mult mai serioase cu care se confrunta umanitatea, dar despre care veti gasi prea putine lucruri in mass media. Foametea mondiala, problema apogeului petrolului (peak oil) si criza energetica in care a intrat omenirea sunt subiecte care trec usor pe langa noi, fara sa le sesizam importanta covarsitoare! Politica marilor puteri, inclusiv a Uniunii Europene, de a sprijini masiv biocombustibilii – priviti ca un paleativ la criza petrolului (publicul fiind aburit cu teoria „incalzirii globale”) – reprezinta, conform raportorului ONU pentru Dreptul la alimentatie, Jean Ziegler, „o crima impotriva umanitatii„.

„Efectul transformarii a sute de mii de tone de cereale (porumb in special), de soia, de ulei de palmier etc. in combustibili este absolut catastrofic pentru oamenii infometati. Sa va dau doar cateva exemple. Pretul fainii de grau s-a dublat in ultimii 10 ani iar cel al porumbului a crescut de 4 ori. Sa presupunem ca ai o masina pe care o alimentezi cu etanol si iti umpli rezervorul cu 50 litri de etanol. Pentru a produce 50 de litri de etanol, se consuma 232 kilograme de porumb. Cu aceasta cantitate de porumb (echivalentul caloric) un copil poate trai un an de zile. Deci e o crima impotriva umanitatii sa convertesti teren agricol in care produci alimente pentru productia de biocombustibili. Eu propun sa se creeze un moratoriu pe timp de 5 ani a acestei transformari. De ce 5 ani? E realistic sa presupunem ca progresul tehnologic va permite ca peste 5 ani sa producem biocombustibili pe scara larga din resturi agricole.”, a afirmat domnul Ziegler intr-un discurs din 25 octombrie 2007.

Situatia de atunci, in loc sa se imbunatateasca, s-a agravat tot mai mult! Pretul orezului a atins nivelul record de 50 dolari/100 kilograme pe pietele din Asia. Tari exportatoare de orez, cum ar fi India, Thailanda si Vietnamul, au anuntat ca isi vor reduce exporturile. De asemenea preturile la soia, porumb si grau inregistreaza majorari semnificative, in conditiile in care productia de cereale la nivel global este afectata de cresterile preturilor la carburanti, de vremea nefavorabila si de alocarea din ce in ce mai multor terenuri plantatiilor destinate fabricarii de bio-combustibili.
Ce inseamna toate astea pentru sute de milioane, daca nu miliarde, de oameni ai planetei: un singur lucru, FOAME!

În România, cerealele energetice (rapiţa, soia, floarea-soarelui) folosite în obţinerea biocombustibililor, înghit suprafeţe tot mai mari (terenurile care apartin unor concerne agroindustriale occidentale), în timp ce culturile şi producţiile de grâu şi porumb scad vertiginos. La rapiţă, ascensiunea e fulminantă: în doar doi ani, suprafeţele însămânţate s-au triplat. La baza fenomenului stau chiar subvenţiile de stat, care încurajează înfiinţarea de culturi tehnice, în detrimentul celor alimentare. În paralel, industria biocombustibililor se dezvoltă în ritmuri fără precedent.Pe termen scurt, noua „revoluţie agrară“ plasează România la extreme: importăm grâul pentru pâine, dar exportam biocarburanţi in Uniunea Europeana. De fapt, noi, romanii, simtim deja efectele ulitilizarii tot mai mari de suprafete agricole pentru biocombustibili, in dauna celor pentru mancare. Pretul uleiului s-a dublat in ultimul an. De asemenea, alte produse alimentare de baza s-au scumpit semnificativ. În timp, situaţia se va inrautati.

Conform foii de parcurs concepute de autoritatile romane, in 2008, 3% din motorina (si 4% incepand din iulie) trebuie sa contina biodiesel. Din iulie 2009, si benzina trebuie sa contina bioetanol minimum 4% din volum. Practic, Uniunea Europeana doreste sa transforme Romania intr-o ferma de biocombustibili! Pentru a-si atinge obiectivul propus ca pana in 2020, 10% din combustibilii lichizi utilizati in UE sa fie vegetali, UE participa la infometarea planetei!

Fireste, va puteti intreba: ce solutii exista? Situatia nu este deloc roza. Eu cred ca in primul rand ar trebui pus accentul pe reducerea consumul de energie. Sa ne gandim numai in Romania cat de mult a crescut numarul autovehiculelor – daca toti cei care se duc zilnic cu masina la serviciu ar folosi mijloace de transport in comun, s-a reduce semnificativ consumul de petrol in tara noastra! Pe de alta parte nu as vrea sa ma intelegeti gresit: nu condamn biocombustibilii, dar consider ca prioritara este mancarea.

Anunțuri

2 Responses to Biocombustibili, peak oil si foametea mondiala!

  1. oli spune:

    Sa nu neglijam un aspect , ca si combustibili se folosesc uleiurile si derivatele acestora , precum si alcoolul obtinut din cereale , restul ce rezulta adica srotul de floarea soarelui , soia etc , si borhotul de la fermentatie se folosesc in zootehnie sau chiar in industria alimentara , asa ca nu sunt chiar atat de dezastroase culturile de plante tehnice , mai ales ca in Romania era si mult teren nelucrat .

  2. adnana spune:

    e terfiant ca suntem in continuare atat de inredacinati in ideea de „bine”. ue ne ofera bunuri si nu valori intr-o lume care exact asta cere. ne-am pierdut pe noi insine intr-un ideal de viata de sclav. noul comunism se instaureaza rapid in mintile deja comuniste si continuam sa acceptam niste oameni care nu mai stiu cum sa opreasca ritmul natural uman…cresterea demografica. asta e principala problema. asta se ascunde sub pretextul wannabe-eco… se asteapta un razboi..poate o noua ciuma… desi avem deja o ciuma psihica la nivel mondial.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: