Big Brother pe telefoane si internet!

Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei pregateste o lege prin care amprenta oricarei convorbiri telefonice efectuate de pe un telefon mobil sa fie pastrata un an de zile. Acelasi lucru se va intåmpla cu mesajele de tip sms sau cu e-mailurile date de pe orice calculator. Prin acest act normativ se creeaza o baza de date din care se va putea sti cu exactitate ce numere au fost apelate si cåt timp a tinut o anume convorbire efectuata de pe orice cartela administrata de operatorii din Romånia.

Actul normativ promovat de cei de la Comunicatii nu este o gaselnita romåneasca, ci o cerinta a Uniunii Europene. UE a hotaråt sa impuna aceasta lege sub pretextul luptei impotriva terorismului si a crimei organizate. Desi operatorii autohtoni de telefonie mobila nu doresc o astfel de masura, ei vor fi fortati sa faca investitii pentru a-si crea si conserva aceste baze de date. Vodafone ameninta deja ca este posibil ca societatea si implicit utilizatorii sai sa suporte aceste costuri.

Romaniei i s-a cerut initial sa promoveze aceasta lege inainte de 1 ianuarie 2007, insa cei de la Ministerul Comunicatiilor au solicitat o amanare. Printre motive s-a numarat si reactia operatorilor de telefonie mobila, care s-au aratat reticenti la asa ceva. Cum directiva UE permite amanarea acestei masuri pana la 15 septembrie 2007, Romania a cerut maximul perioadei de gratie. Prin urmare, romanii se mai pot bucura doar de 3 luni de comunicatii libere.

Cel mai afectat de aceste masuri va fi sistemul de comercializare a cartelelor reincarcabile. Dupa modelul UE, romånii nu vor mai putea cumpara cartele Prepay fara sa prezinte un act de identitate. In cazul strainilor va fi valabil pasaportul. Chiar si furnizorii de servicii Internet vor fi obligati sa aiba o baza de date cu toate „urmele” e-mailurilor trimise si primite de clientii din reteaua lor. (De exemplu, nu va mai puteti duce la un internet cafe’ fara un act de identitate) Cei care nu vor face acest lucru risca sa le fie oprita functionarea sau chiar sanctiuni penale.

Inutil sa mai precizez ca o asemenea lege distruge complet ideea de „secret al corespondentei” si ne transforma pe toti in suspecti. Dealtfel, pe zi ce trece, latul se strange tot mai mult – si trebuie sa fii de-a dreptul orb ca sa nu-l vezi. Monitorizarea video stradala devine incet, incet regula in Romania. In scoli, elevii sunt spionati de aceiasi ochi electronici. Lumea lui 1984 a lui George Orwell devine pe zi ce trece tot mai reala; infricosator de reala. Oare cand ne vom trezi?!

Pentru cei care nu-s de acord cu aceasta lege totalitara, le recomand petitia: http://www.petitiononline.com/roeuropa/petition.html

Un articol mai vechi pe aceasta tema: http://www.europeana.ro/stiri/Big%20Brother%20UE15042005.htm

Anunțuri

2 Responses to Big Brother pe telefoane si internet!

  1. […] a datelor personale, deci, implicit, şi a numelor lobbyiştilor. Fireste, cand e vorba de spionarea cetatenilor europeni, in numele “combaterii terorismului”, aceste norme de protejare a datelor personale nu […]

  2. […] a datelor personale, deci, implicit, şi a numelor lobbyiştilor. Fireste, cand e vorba de spionarea cetatenilor europeni, in numele “combaterii terorismului”, aceste norme de protejare a datelor personale nu mai au […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: