Inapoi in viitor. Cotele de lapte.

Incepand cu 2007, Romania, ca tara membra a Uniunii Europene, va fi penalizata daca depaseste „cota de lapte”. Pentru fiecare tona de lapte realizata peste productia permisa, tara noastra va plati o taxa de 278,3 euro. Potrivit unei HG de saptamina trecuta, penalizarile vor fi recuperate de la producatorii care au inregistrat depasirile. Avind in vedere ca Romania produce anual in jur de 5,2 miliarde de litri de lapte, iar cota „negociata” cu UE este de aproape 3,1 miliarde de litri, taranii vor trebui sa-si reduca dramatic productia (cu 40%, daca vrea sa nu fie sanctionata). Probabil ca taranii romani vor ajunge ca cei polonezi, care inca din primul an dupa aderare au fost amendati pentru ca produc prea mult lapte. Fireste, firmele mari vor gasi metode sa se incadreze, insa taranul roman, practic, nu-si va mai putea vinde laptele celor 2,3 vaci ale sale.

Noul act normativ specifica faptul ca producatorul care livreaza o cantitate de lapte mai mare decat cota individuala alocate trebuie sa plateasca o taxa. Tot la fel trebuie sa plateasca o taxa si cel care nu isi realizeaza cota de lapte. Taranii care nu vind pe piata 100% din cota solicitata pierd cantitatea corespunzatoare celei nevindute. Cei care realizeaza sub 70% din cota pierd integral dreptul de a mai livra lapte. (un mijloc extrem de „elegant” de a-i elimina de pe piata in favoarea marilor firme – cu capital occidental probabil)
O alta prevedere legala stabileste ca, pentru a beneficia de cote individuale de lapte, producatorii care isi extind capacitatea sau care realizeaza noi exploatatii de vaci de lapte dupa data de 31 martie 2006, finalizate si populate pina la 1 aprilie 2007, trebuie sa se inregistreze in Registrul Investitiilor. In plus, ei vor obtine foarte greu o cantitate pe care sa o poata livra pentru ca numai taranii care au livrat lapte in aprilie 2005 – martie 2006 vor putea primi cota. „Ei vor avea drept de proprietate asupra acestei cote. Vor putea sa o vinda, sa o inchirieze si chiar sa o lase mostenire. Fermele care se vor infiinta anul viitor vor trebui sa-si cumpere cota daca vor sa comercializeze lapte“, ne-a declarat Gabriela Paraschiv, director la Agentia Nationala pentru Ameliorare si Reproductie in Zootehnie.

Concluzia este destul de simpla: Lasati laptele si beti Coca-Cola! E mai „sanatoasa” si mai „gustoasa”… Sute de mii de ţărani care trăiesc acum din vînzarea laptelui vor ajunge şomeri, nu fiindcă n-ar vrea să muncească sau fiindcă produsele lor n-ar avea căutare, ci fiindcă sistemul birocratic impus de Uniunea Europeana le va interzice să-şi comercializeze produsele. Asta este oare capitalism? Economie de piata? Libertatea initiativei? Libera concurenta? Sau mai degraba o reintoarcere la socialismul de tip sovietic?! Judecati si singuri!

Anunțuri

3 Responses to Inapoi in viitor. Cotele de lapte.

  1. Elisei Lucian spune:

    Ultimul paragraf:D-na Dir. am si unul cu :”Ing. Cristinel Sonea”-atat-asta nu e Dir.

  2. BUMBA spune:

    COMENTARIU MEU ESTE CA IN TARA ASTA E MULTA MIZERIE FACETI DOMNILOR CEVA SA FIE RENTABIL NU MARITI SALARIU CELOR CARE DORM IN PARLAMENT SA VA FIE RUSINE,. ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: